Wie was Rooseke?

Eerbetoon aan een opmerkelijke dame

Oudere inwoners van Vosselaar en Turnhout herinneren zich ongetwijfeld nog Rooseke van de Breem. Jarenlang baatte zij een volkscafé uit op de plaats waar nu het afrittencomplex Turnhout-West (E34) ligt. De houtvesters uit het nabijgelegen bos en de veekoopmannen kwamen er na een lange werkdag een biertje drinken.

Einde van het café

De aanleg van het afrittencomplex voor de E34 begin jaren ‘70 betekende meteen ook het einde van het café: in mei 1969 werd de laatste pint getapt. Al snel volgde de afbraak van het café, enkel de aanpalende historische boerderij ‘De Breem’ met stallingen bleven over. Nadien opende een zoon van Rooseke café De Breem in het centrum van Turnhout.

Zondags wandelen

Ook Herman Vanhout bezocht als kleine jongen geregeld het oorspronkelijke café van Rooseke van de Breem. Samen met zijn ouders ging hij zondags wandelen om uiteindelijk uit te blazen bij Rooseke. In zijn herinneringen ziet hij er zichzelf nog zitten met een frisdrankje aan de toog.

Levensdroom

Decennialang sluimerde bij Herman de droom om ooit een horeca complex te openen. Toen hij begin jaren 2000 de kans kreeg om de vervallen boerderij aan de Breem te kopen, aarzelde hij niet. Toen hij zijn horecaplannen voorstelde aan Rooseke, reageerde ze enthousiast. Jammer genoeg heeft ze de opening van Roosekes Breem niet meer mogen meemaken. Rooseke – haar echte naam is Rosa Lauwers – overleed op 15 juli 2007.

Eerbetoon

De naam Roosekes Breem is een eerbetoon aan deze opmerkelijke dame. Meer dan vier decennia na de sluiting van haar café zal er op de Breem opnieuw genoten worden van elkaars gezelschap en al wat lekker is.